De HR-trend van 2023: Amplitie

Wat is het en waarom is het belangrijk?

Amplitie is het actief bevorderen van het algehele welzijn van medewerkers door het versterken van alle positieve aspecten van werkbeleving en functioneren. Het woord "amplitie" komt van het Latijnse "amplio", wat versterken of vermeerderen betekent. Het menselijk kapitaal komt het beste tot zijn recht wanneer medewerkers zich goed voelen op het werk. Een positieve werkbeleving waarin iedereen optimaal kan functioneren, wordt gecreëerd door het versterken en vermeerderen van het welbevinden van alle medewerkers.

Amplitie is ontstaan vanuit de positieve organisatiepsychologie, die zich richt op het bevorderen van positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. In tegenstelling tot de traditionele benadering, waarbij de focus vooral gericht was op het oplossen en voorkomen van problemen en de negatieve emoties als gevolgen daarvan.

Het verschil tussen amplitie, preventie en curatie is dat amplitie zich richt op het bevorderen van positieve toestanden in plaats van het voorkomen of herstellen van negatieve gevolgen en toestanden. Preventieve interventies daarentegen zijn gericht op het voorkomen van problemen bij medewerkers die risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. Curatie is gericht op het oplossen van problemen bij medewerkers die al thuis zijn met een burn-out of burn-out klachten hebben.

Het is belangrijk om amplitie toe te passen in organisaties, omdat het bijdraagt aan een positieve werkcultuur waarin medewerkers zich goed voelen en optimaal kunnen presteren. Amplitie wordt ingezet voor alle medewerkers, ongeacht of zij al dan niet een probleem hebben of risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. Door het bevorderen van positieve toestanden en ervaringen op het werk, groeit het plezier, geluk en de motivatie van medewerkers, wat de sleutel is tot het psychisch welzijn van medewerkers in een organisatie.

Meer informatie? 

Email        Whatsapp

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.